Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Dodik je balvan na putu ka EU – Predrag Kojović Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Zabranom obilježavanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu i svečane akademije povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci, Milorad Dodik je i djelima pokazao kud srlja: kad mrljavi o AVNOJ-u ne može sakriti da želi mijenjati granice Bosne Hercegovine, u Mrkonjiću i Jajcu betonirane i izvornim Daytonom date u amanet kako susjedima tako i međunarodnim snagama, uključujući i NATO.

Kad se pravda manjkom zakona o praznicima, svjesno prešućuje da do njegova izglasavanja u državnom Parlamentu važi onaj stari – po kome je 25. novembar 80. put ove godine Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Kad laže kako su ga Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto, državni ministri i federalni premijer, zvali da ih spašava u Banjoj Luci, ne prodaje samo maglu o vlastitoj bitnosti već i priznaje da je osobno izrežirao sve zabrane. Lideri NiP-a, SDP-a i Naše stranke jesu u Banjoj Luci doživjeli zvižduke, doček su pratili velikosrpski akordi i parole, ali su i poslali i primili važne poruke. Pokazali su da im je Banja Luka važan dio Bosne i Hercegovine, uprkos režiranoj ikonografiji, a Nikšić je naglasio i brojnost onih koji se stide pomame izmanipuliranih Dodikovih sljedbenika.

Gost podcasta Direktno sa Vildanom je jedan od utemeljitelja Naše stranke, a šest godina i njen predsjednik. Predrag Kojović je rođen u Travniku, u Sarajevu se školovao, završio Pravni fakultet i do devedesetih bio novinar u Oslobođenju. Od 1991. do 2008. godine bio je ratni izvještač agencije Reuters, kada se vraća u Bosnu i Hercegovinu i angažira u politici i Našoj stranci. Nakon izbora 2010. izabran je u Skupštinu Kantona Sarajevo i kao delegat u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Iste pozicije je zadržao i nakon izbora 2014, a 2018. i 2022. godine izabran je za zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kako Kojović objašnjava da je delegaciji Naše stranke u Mrkonjić Gradu uskraćena sloboda kretanja: nije im dozvoljeno ni da polože cvijeće pred zgradu u kojoj je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Šta hoće Dodik i zašto sada RS-u smetaju i partizani?

Dodik prijeti ratom: hoće li ga biti, odnosno ko će ga zaustaviti te zašto Evropa nije jasnija, čemu ovoliko dugo toleriranje Dodikovih prijetnji saznajte večeras u 19 sati.

Prošlosedmičnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste