Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Djecu opterećujemo nepotrebnim informacijama: Nastavnici se ne pitaju ni za šta – RazVEDRAvaNje

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U novu epizodu podcasta RazVEDRavaNja dolazi nam Mirela Jusić Dreković, magistrica muzičke teorije i pedagogije te direktorica umjetničke škole „Mimika Music School“ iz Sarajeva.

Sa profesoricom Jusić Dreković razgovaramo o bitnosti muzičke kulture kao nastavnog predmetamuzici kao velikoj potrebi u inkluzivnoj nastavi, o planovima, programima i reformi obrazovanja te o brojnim drugim temama koje se odnose na nastavni proces. Poseban naglasak je na psihomotorici koju muzika može dati djeci u ranom uzrastu.

Profesorica je govorila i o djelovanju u pandemiji i online nastavi, kao i o razlozima osnivanja škole “Mimika” koja predstavlja djeci bazu kulturološkog uzdizanja.

Jusić Dreković smatra da su djeca danas preopterećena.

– Filujemo ih bespotrebnim informacijama, a posebno što ih opterećavamo time da moraju da budu uspješni, da moraju te ocjene da stignu. Onda nam je isforsirana ta desna strana mozga, gdje učimo, bubamo i štrebamo, a ovamo lijevu smo zapostavili ona nam se suši, takoreći. Zatim dijete pada u depresiju, pojašnjava profesorica.   

Opterećujemo li djecu nepotrebnim stvarima, vrti li se sve oko novca i da li su nastavnici bili spremni za inkluziju u nastavi gledajte i slušajte u utorak u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu RazVEDRAvaNja sa pogledajte je OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Omiljeni „profa“ u BiH, Vedran Zubić, cijeli radni vijek proveo je u obrazovanju i za obrazovanje, a već 23 godine radi u Gimnaziji Dobrinja. Širim narodnim masama postao je poznat po „Domaćoj zadaći“ gdje je u periodu pandemije snimio preko 200 lekcija iz geografije. Od inovacija u obrazovanju se ističe njegov ZEZ (zabava, edukacija, znanost), gdje u obliku monodrame, na malo drugačiji način „drži“ predavanja, zatim kviz „Sveznalica“ koji već nekoliko godina pravi za osnovce u Sarajevu te Youtube kanal „Vedra geografija“ zbog kojeg je prije nekoliko godina dobio nagradu za najinovativnijeg profesora u BiH, što je samo jedna u nizu Vedranovih priznanja. Osim rada u učionici, poznat je po brojnim medijskim gostovanjima u kojima objašnjava prirodne i društvene pojave te širi svijest o značaju znanosti.

Pogledajte još neke podcaste