Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Djeca zovu Plavi telefon, jer ih odrasli ne čuju – Oslobođena

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Da li znate koliko nasilja nad vašom i našom djecom se događa preko tastatura, iza ekrana, na tim malim uređajima u koje gledaju više sati dnevno?

Znate li kakve sadržaje gledaju, ko im se obraća, kakav to uticaj ima na njih?

Pod sloganom „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“, kompanija m:tel je zajedno sa UNICEF-om u BiH i Plavim telefonom započela aktivnosti u okviru društveno odgovorne kampanje koja ima za cilj podizanje svijesti o sigurnosti djece i mladih u online okruženju, kao i važnosti uključivanja roditelja u svakodnevne probleme s kojima se ova populacija susreće na internetu. Danas u Oslobođenoj govorimo o toj kampanji i problemu koji se tiče svih nas.

Naša prva gošća danas je Jelena Trivan, generalna direktorica kompanije mtel u BiH, žena koja stoji iza brojnih društvno odgovornih kampanja ove kompanije.  Kao vodeća žena telekomunikacijske kompanije ističe da nju ne vodi profit, nego ideja da se izgradi zdrava nacija, da društveno odgovorne kampanje ponekad moraju dirati I samu srž onoga što kompanija radi. Možda bi nam društvo bilo bolje I zdravije kada bismo smo svi razmišljali poput gđe Trivan.

Nineta Popović, voditeljica odjela za komunikacije u UNICEF-u, se osvrnula na istraživanja UNICEF-a te iznijela podatke o tome koliko djece je doživjelo internet nasilje. Trebali bismo se svi zapitati povrijeđujemo li nekoga našim (ne)promišljenim postovima u online svijetu. Ninetina je želja da svako dijete postane vidljivo. I mi se slažemo.

Znate li koliko poziva dnevno zaprimi Plavi telefon? Čut ćete od Maje Kovačević, koordinatorice Plavog telefona. Brojke su zabrinjavajuće, pogotovo što dnevno stižu suicidalni pozivi zlostavljane djece. Zato ponovimo m:telov slogan: Ne zavarajmo oči, zaštitimo djecu!

Podcast Oslobođena slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prošlosedmičnu epizodu Oslobođene pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste