Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Direktno sa Vildanom: Novac će brže dolaziti u BiH

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Banjalučki Kastel u pariškoplavoj, Vijećnica okupana u zastavi Evropske unije, Mostar, Brčko, Tuzla… u svečanom ruhu. Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, objavio je predsjednik Charles Michel, a Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, odluku je nazvala historijskom, jer ona to zaista i jeste: 21. mart 2024. ostat će zabilježen kao veliki i važni datum naše povijesti, dan kada smo kao država položili ispit zrelosti i – recimo to tako – primljeni na fakultet.

Sad je do nas, ponavljaju briselski čestitari i (budući) porodični prijatelji, bodreći vlasti Bosne i Hercegovine da se okrenu zahtjevnim kolokvijima čiji će rezultati diktirati tempo dobijanja validne diplome punopravnog članstva. Prava bitka tek predstoji, a kako je voditi, šta to znači i kada ćemo osjetiti prve benefite ovog važnog iskoraka tema je ovodsedmičnog podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović, zbog koje smo u goste pozvali vrsnog znalca ove priče.

Edin Dilberović je rođen u Dubrovniku, gdje je i završio fakultet za turizam i vanjsku trgovinu, a školovanje je nastavio na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti i na Univerzitetu države New York gdje je okončao postdiplomski sudij politike ekonomije i političkih nauka. Karijeru je započeo u Ministarstvu vanjskih poslova naše zemlje gdje je sada sekretar, s profesoricom Azrom Hadžiahmetović radio je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine praktično pomažući ministrici da postavi temelje ovog ministarstva, bio je naš ambasador u Beču i Berlinu, radio s UN-om, OSCE-om, Vijećem Evrope, a od 2015. godine pa sve donedavno bio je na čelu Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Za svoj predani rad dobio je brojna priznanja, treba izdvojiti papinsku medalju od Pape Benedikta i specijalno priznanje generalnog sekretara OSCE-a. Govori engleski i njemački, služi se italijanskim jezikom, oženjen je i ima dvije kćerke. 

Šta za našu zemlju znači otvaranje pregovora, i jesmo li to zaslužili? Kako biramo pregovarača? Ko su kandidati?

Da li je Evropa svjesna tereta opasnosti koji za našu zemlju ali i cijeli Balkan predstavlja politika Milorada Dodika, koji uopće ne dvoji da je njegov politički šef u Moskvi, slušajte i gledajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste