Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Direktno sa Vildanom – Hajrudin Somun: Razlika između Hamasa i Netanyahu je mala – zato se i sukobljavaju

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Već pune četiri sedmice čitav svijet uživo prati najnoviji požar koji plamti Bliskim istokom: nakon Hamasovog terorističkog napada, masakra 1400 i otmice 200 civila, Izrael se odlučio na odmazdu. Stradanja u Gazi, tom najnaseljenijem kutku planete, svakoga dana ispisuju najcrnje statistike. Broj mrtvih, po podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, popeo se na više od 7.770 Palestinaca, uključujući 3.000 djece. Gotovo sve komunikacije su u prekidu, međunarodne organizacije govore o humanitarnoj katastrofi, a Gaza je vidjela kako izgleda pakao. Operacija je počela ni 24 sata nakon što je u Ujedinjenim nacijama glasovima 120 država usvojena jordanska Rezolucija koja zahtijeva trenutni prekid vatre i humanitarno primirje.

Bosna i Hercegovina je glasala za rezoluciju koju je Izrael odbio, uz još 13 zemalja: Austriju, Hrvatsku, Češku, Fidži, Gvatemalu, Mađarsku, Maršalova ostrva, Mikroneziju, Nauru, Papuu Nova Gvineja, Paragvaj, Tongo i Sjedinjene Američke Države. Iako i dalje većina zapadnog svijeta insistira na izraelskom pravu na odbranu, sve su masovniji i protesti protiv izraelske odmazde, a u našoj zemlji – nažalost – stradanje Gaze se zloupotrebljava za domaće političke obračune.

S nama je u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović najbolji poznavatelj neprilika i na Bliskom i na Srednjem istoku. Višedecenijski bosanskohercegovački novinar, bivši diplomata Hajrudin Somun, koji je specijalizirao arapski jezik i književnost na Bagdadskom univerzitetu, bio i dopisnik i televizijski reporter, autor nekoliko važnih knjiga koje čitatelji Oslobođenja uvijek s radošću isprate i kroz njegove zapise i kolumne u našem listu. Somun je na ovim prostorima ipak najpoznatiji kao ekspert za palestinski pokret i kurdski problem. 

– Ima li nade za mir, ima li šanse kraju patnji u Gazi i jesu li Palestinci i Hamasove žrtve su samo neka od pitanja na koja će nam odgovoriti Somun. 

Budite uz nas u 19 sati i saznajte hoće li Benjamin Natanjahu, koji ne krije da želi prognati Palestince, uspjeti i možemo li očekivati otpor Izraelaca užasu kojim diktira premijer zemlje. 

Prošlosedmičnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste