Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Direktno sa Vildanom: Građani su željni normalnosti

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U poslijeratnoj Bosni i Hercegovini socijaldemokrate su više puta saučestvovale u vlasti: prvo sa još osam političkih partija u doba Alijanse za promjene, na samom početku milenija, kada smo još imali izbore svake dvije godine.

Potom je Državom za čovjeka, 2010. godine, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine dobila najviše povjerenja birača iz Federacije i plus člana državnog Predsjedništva, kada je u vlast ušla prvo sa SDA, potom sa SBB-om, te 2022. kada je u okviru Trojke uspjela zavladati i na državnom i na federalnom nivou, a sa još nekim partijama i u dobrom dijelu kantona. Prioritet su euroatlantske integracije, dakle ubrzani put naše zemlje ka NATO savezu i Evropskoj uniji, odnosno kandidatski status i otvaranje pregovora za članstvo u briselskom odabranom društvu. Trojka se doima prilično usaglašenom, ali ima izuzetno jaku opoziciju u SDA koja ih – jezikom Milorada Dodika – proglašava izdajicama i naroda i države.

Jasmin Imamović je dugi niz godina u vrhu SDP-a. Rođen je u Brčkom, studirao u Sarajevu, a karijeru započeo u općini Tuzla. Da je vrijedno radio. Tuzlaci su verificirali čak sedam puta, dajući mu ubjedljivu podršku za mjesto načelnika a onda i gradonačelnika crvenog grada. Ne zamjerite mi, dozvolit ću sebi i osobno prisjećanje: uoči prvih lokalnih izbora na kojima se borio za poziciju načelnika, Imamović me poveo u šetnju Tuzlom, pokazujući mi lokacije i pričajući svoje vizije. Možete misliti kako sam ga gledala dok mi je govorio – stojeći u bari – da će baš tu biti slana jezera, no ispričala sam njegovu priču uz opasku da ćemo budno pratiti ispunjenje obećanja, a on ju je u godinama što su slijedile pretvorio u tuzlansku stvarnost. Puno puta me zvao da ponovo prođemo istim stazama.

Podcast Direktno sa Vildanom Selimbegović ponedjeljkom u 21 sati.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović u kojoj je gost bio Nihad Uk, možete je pogledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste