Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Dario Damjanović: Krenuo sam raditi na pumpi, a onda me pozvao Hajduk – (IN)Direkt

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Dario Damjanović, šef stručnog štaba Čelika i bivši reprezentativac BiH, gost je 25. epizode podcasta (IN)Direkt. Njegovi fudbalski počeci se vežu za ekipu Modriče sa kojom osvaja Kup BiH i dobija prvi poziv za reprezentaciju.

Naredna stanica je veliki Hajduk gdje provodi više od tri godine i osvaja titulu. Igra sezonu u Rusiji te potpisuje za Kaiserslautern koji će izboriti ulazak u Bundesligu. Nakon privatnog neuspjeha, karijeru oživljava u zeničkom Čeliku. Pored igara za Pegasus u egzotičnom Hong Kongu, nastupa u Srbiji za Novi Pazar, Jagodinu i OFK Beograd. Fudbalersku karijeru privodi kraju u BiH igrajući za matične klubove Zvijezdu Gradačac, Modriču i Borac iz Šamca.

Damjanović počinje trenersku karijeru u Zvijezdi iz Gradačca. Vodi Orašje i Simm-Bau te dolazi u Čelik gdje radi i dalje.

Za sebe kaže da iako nije imao školu fudbala ni posebne trenere koji bi ulagali u njega, on je ipak uspio, iako danas, kako kaže, imate na pretek ulaganja, a jako malo onih koji su uspjeli u fudbalu. Kada je igrao za Modriču i kada su osvojili Kup BiH plata mu je bila 200 KM.

– Igrao sam za tih 100 eura koje su kasnile, ali mi nikada nije palo na pamet da povučem ručnu ili da u nekim postotcima smanjim svoj trenažni proces. Možda sam zbog tog svog privatnog života, gdje smo stvarno bili sirotinja i borili se. Danas živimo u vremenu gdje masa njih u poluprofesionalnom fudbalu imaju i po 1.000 KM platu i desi se situacija da ona kasni 15-20 dana, pa i mjesec, i dolazi se do nekog negodovanja i to se odrazi na trening što je meni kao treneru apsolutni apsurd. Volim taj primjer spomenuti jer i bez škole fudbala i bez primanja od kojih sam ja morao i da živim, stopirao sam i pješačio na treninge nekih 7-8 kilometara da bih nešto napravio. I kada sam mislio da je gotovo, da je moja fudbalska karijera gotova, zaposlit ću se na pumpi da bih mogao da osnujem porodicu, desi se taj famozni poziv od Igora Štimca i tako kreće ta neka moja priča, prisjetio se Damjanović.

Zanimljive priče, anegdote i životne lekcije Damjanovića poslušajte i pogledajte u 21 sat na www.podcastoslobodjenje.ba.

Ukoliko ste propustili prethodne epizode podcasta (IN)Direkt-a možete ih pogledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Sanel Konjhodžić dugogodišnji je sportski novinar i urednik sport1.oslobodjenjeba. Ovaj strastveni zaljubljenik u sport, naročito u fudbal, cijeli život dokazuje da možeš igrati za raju i zanemarivati taktiku, a da pri tom ne moraš završiti u nižerazrednom Vratniku. Uz znanje i čvrst stav, u sportskim podcast minutama očekujte otvoren i direktan razgovor o svemu dobrom, ali i lošem u bh. sportu.

Pogledajte još neke podcaste