Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Danas u BiH imamo naznake popustljivog odgoja – RazVEDRAvaNje

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U novu epizodu podcasta RazVEDRAvaNje dolazi nam profesorica pedagogije sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Emina Dedić Bukvić. Profesor Vedran Zubić je sa Dedić Bukvić razgovarao o pedagoškoj psihologiji te potrebama reformi obrazovanja i odgoja u modernom dobu. Također, poslušajte šta za pedagogiju kaže osoba koja školuje druge pedagoge te koji je značaj iste u školskom sistemu.

Poseban osvrt razgovora je bio o metodici digitalnog doba te o potrebi modernizacije didaktičkih pristupa. 

Bilo je priče o svim negativnostima nastavničke profesije i greškama koje se dešavaju, ali i o pozitivnim praksama kolega u razredu. 

Imamo politiku obrazovanja ali pitanje je imamo li kvalitetnu obrazovnu politiku, kaže Vedran.

– Naš obrazovni sistem je decentraliziran i fragmentiran, neću reći da je to jedna loša karika u obrazovnim sistemima zato što postoje druge države u svijetu koje su također decentralizirane i uspijevaju. Ono što nama nedostaje je zajednički cilj odgoja i obrazovanja. Mi to nemamo. Kanton Sarajevo ima svoj cilj, Srednjebosanski kanton ima drugi, Republika Srpska ima treći itd. Mi nemamo zajednički cilj odgoja i obrazovanja niti zajedničku ideju kakvog čovjeka želimo u Bosni i Hercegovini. Mislim da je na tome potrebno raditi, poručila je profesorica.

O tome ko treba voditi reforme obrazovanja, gdje je položaj obitelji, društva i medija u odgoju, poslušajte mišljenje uvažene profesorice ovog utorka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu RazVEDRAvaNja pogledajte je OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Omiljeni „profa“ u BiH, Vedran Zubić, cijeli radni vijek proveo je u obrazovanju i za obrazovanje, a već 23 godine radi u Gimnaziji Dobrinja. Širim narodnim masama postao je poznat po „Domaćoj zadaći“ gdje je u periodu pandemije snimio preko 200 lekcija iz geografije. Od inovacija u obrazovanju se ističe njegov ZEZ (zabava, edukacija, znanost), gdje u obliku monodrame, na malo drugačiji način „drži“ predavanja, zatim kviz „Sveznalica“ koji već nekoliko godina pravi za osnovce u Sarajevu te Youtube kanal „Vedra geografija“ zbog kojeg je prije nekoliko godina dobio nagradu za najinovativnijeg profesora u BiH, što je samo jedna u nizu Vedranovih priznanja. Osim rada u učionici, poznat je po brojnim medijskim gostovanjima u kojima objašnjava prirodne i društvene pojave te širi svijest o značaju znanosti.

Pogledajte još neke podcaste