Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Da li se tebi može desiti rak grlića maternice? – Oslobođena by Bosnalijek – prvo zdravlje!

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Januar je mjesec borbe protiv raka grlića maternice. A ako pitate Oslobođenu, svaki mjesec bi morao biti. Zašto? Pričaćemo brojevima, jer to lakše pamtite.

Sedam od deset slučajeva raka vrata maternice uzrokovano je HPV tipom 16 ili 18. 

U BiH, prema nekim istraživanjima, godišnje od ovog oblika karcinoma umre oko 150 žena. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, od karcinoma grlića maternice oboljelo je 478 žena, od čega je njih 353 u dobnoj skupini od 19 do 64 godine, a ostalih 125 u dobi od 65 godina i više.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS-a (UKC RS), prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), čak 12 posto smrtnosti kod žena izazvano je ovim oblikom raka.

Gotovo svi slučajevi raka grlića ili vrata maternice uzrokovani su HPV infekcijom. Zato pričamo o tome. 

Dr. Ives Šindrak, specijalistica ginekologije i akušerstva, za Oslobođenu otkriva da je tačnost papa testa 70 posto, šta nam je onda činiti? U svijetu svaka druga žena oboli od karcinoma cerviksa, kod nas svaka treća! Dobra vijest je da lijek za HPV, koji je najveći uzročnik karcinoma grlića maternice, postoji, ali kod nas vakcina i nije tako popularna. Zbog toga smo ovu emsiju i posvetili upravo ovoj temi. Dragi roditelji, vaše dijete će imati seks, negirali vi to ili ne. A svaki seksualni odnos donosi sve veći rizik od ovog oboljenja. Zašto onda našoj djeci uskraćujemo vakcinu protiv HPV-a? Po iskustvu doktorice Šindrak, djeca već od 15 godine stupaju u seksualne odnose, što doprinosi većem broju HPV infekcija. Hajde da ne budemo dželati našoj djeci, cijepimo ih. Zahvalit će vam poslije.

Siniša Skočibušić, direktor ZZJZ FBIH, naglašava da u Federaciji BiH godišnje umre 70 žena od karcinoma cerviksa, a rješenje je vrlo jednostavno: cjepimo se, cijepimo našu djecu. Cjepiva ima dovoljno, prema riječima dr Skočibušića, sve što mi trebamo je javiti se u prvu zdravstvenu ustanovu.

On ima samo jedno pitanje za nas: Jesmo li spremni preuzeti rizik da naše dijete u budućnosti oboli od karcinoma urokovanog HPV-om? Pa dragi roditelji, razmislite dobro, jer upravo naša zadnja gošća u ovoj emisiji je Marica Đedović, žena koja je dva puta imala karcinom cerviksa. Sada živi normalnim i aktivnim životom, jer se pukom srećom nije našla među onih 70 žena koje godišnje umru od ove bolesti. Njena priča je jako emotivna, i ako nas to sve zajedno ne osvijesti za zdraviju budućnost, ne znamo šta će.

Podcast Oslobođena by Bosnalijek-prvo zdravlje! slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste