Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Da li je zavladalo divljaštvo: Djeca misle da im je u školi sve dozvoljeno – RazVEDRAvaNje

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Posljednju epizodu prve sezone podcasta RazVEDRAvaNje razgovaramo sa onima zbog kojih školski sistem i obrazovanje postoji, a to su učenici, u ovom slučaju učenice.

Gošće profesora Zubića su Amra Vrabac, novinarka koja je školu završila prije 18 godina i Nina Demirović, učenica koja se tada rodila. Amra i Nina će govoriti o odgoju i obrazovanju te kompariraju šta se sve promijenilo u zadnja dva desetljeća.

Šta nam znače ocjene i kakve su nam reforme, ispričaće Amra Vrabac, novinarka kojoj je škola ponudila znanje koje koristi danas. Nina Demirović priča o svojim aktivnostima, takmičenjima, ali i svim nedostacima aktualnog školskog sistema.

– Kvalitet obrazovanja nam je pao. Kada sam se ja školovala bilo je puno poštovanja, međusobnog uvažavanja. Profesori u srednjoj školi uvažavali su i učenike i roditelje, a bilo je obratno. Sjećam se kada je moja majka rahmetli dolazila kod Vas na informacije to su bili razgovori sa puno uvažavanja. Čini mi se da nam nedostaje malo više tog poštovanja, kaže Amra.

Da li je to došlo pojavom društvenih mreža i pametnih telefona.

– Djeca misle da im je sve dozvoljeno. Pogledajte način na koji se odjevaju kada krenu u školu. To su trenerke i dukserice. Bojim se da malo nedostaje i kućnog odgoja. Razumijem da je i roditeljima teško, da rade u smjenama i nemaju vremena, ali nemojmo se čuditi kada se dese incidenti, govori Amra.

Zbog čega mladi nemaju dovoljnu podršku, šta su razlozi nezadovoljstva učenika, roditelja i prosvjetnih radnika, gdje je nestala šala i drugarstvo, da li je zavladalo divljaštvo? O odgoju i obrazavanju nekad i sad, kao i o politici u obrazovanju i obrazovnoj politici i svi drugim temama u novoj epizodi RazVEDRAvaNja, koju možete slušati i gledati u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu RazVEDRAvaNja pogledajte je OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Omiljeni „profa“ u BiH, Vedran Zubić, cijeli radni vijek proveo je u obrazovanju i za obrazovanje, a već 23 godine radi u Gimnaziji Dobrinja. Širim narodnim masama postao je poznat po „Domaćoj zadaći“ gdje je u periodu pandemije snimio preko 200 lekcija iz geografije. Od inovacija u obrazovanju se ističe njegov ZEZ (zabava, edukacija, znanost), gdje u obliku monodrame, na malo drugačiji način „drži“ predavanja, zatim kviz „Sveznalica“ koji već nekoliko godina pravi za osnovce u Sarajevu te Youtube kanal „Vedra geografija“ zbog kojeg je prije nekoliko godina dobio nagradu za najinovativnijeg profesora u BiH, što je samo jedna u nizu Vedranovih priznanja. Osim rada u učionici, poznat je po brojnim medijskim gostovanjima u kojima objašnjava prirodne i društvene pojave te širi svijest o značaju znanosti.

Pogledajte još neke podcaste