Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Božo Ljubić: BiH će ući u NATO onda kada NATO odluči – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i premijeri Nizozemske i Hrvatske – Mark Rutte i Andrej Plenković – posjetili su našu zemlju: Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana, ali gledanja kroz prste neće biti. Pred bosanskohercegovačkim vlastima je nepunih šest sedmica za usvajanje ključnih zakona kako bi Evropska komisija imala argumente da preporuči otvaranje pregovora.

Nužno je usvajanje zakona koji su u vezi sa pitanjima demokracije i vladavine prava, a fokus aktivnosti treba biti na suzbijanju pranja novca, sukobu interesa, zakonu o sudovima koji je mjesecima razapet između Istočnog Sarajeva gdje je preporučena gradnja Apelacijskog odjela Suda BiH i Dodikovog tvrdoglavog inaćenja da bude u Banjoj Luci. Posebno vatrena debata posljednjih dana se opet vodi oko izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, a nakon što je prijedlog izmjena Izbornog zakona dostavio lider HDZ-a Dragan Čović. 

S nama u novoj epizodi podcata Direktno sa Vildanom je dr. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Rođen je u Širokom Brijegu, Medicinski fakultet je završio u Zagrebu, u Sarajevu je spcijalizirao ortopediju i na ovdašnjem Medicinskom fakultetu i doktorirao 1985. godine.

Bio je univerzitetski profesor, član je Udruženja liječnika i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Iza njega je bogata politička karijera – bio je istaknuti član HDZ-a, osnivač HDZ-a 1990 i njegov predsjednik od 2006. do 2013. godine. Bio je republički, a onda i federalni ministar zdravstva, državni ministar komunikacija i prometa, biran je u Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine, bio je izaslanik u državnom Domu naroda. 

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je, nakon dogovora u Bakincima, dostavio prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, da li su one uopće moguće, saznajte večeras u 19 sati u Direktno sa Vildanom gdje je gost Božo Ljubić, na www.podcastoslobodjenje.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste