Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Bakir Nakaš: Moj brat je bio u SDA da zaštiti bolnicu od njih – U kontru sa Draganom Markovinom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U posljednjoj epizodi ove sezone podcasta U Kontru sa Draganom Markovinom, ugostili smo doktora Bakira Nakaša, legendarnog sarajevskog ljekara i heroja u bijelom, ratnog Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” (poznata i kao Vojna bolnica) i čovjeka koji je jedan od simbola života pod opsadom u Sarajevu, koji je, vjerovali ili ne, htio biti taksista.

Sa Markovinom je pričao o tome kako su izgledali posljednji mjeseci uoči opsade u sarajevskoj Vojnoj bolnici i kakvi su tada bili odnosi u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Govorio je Nakaš i zašto i kada je otišao iz Vojne bolnice te o svom povratku u istu 9. maja 1992. godine, kada je zatekao samo 35 zaposlenika od njih 650 koliko ih je bilo samo nekoliko dana prije.

Otkrio nam je i kako je došao na poziciju direktora Bolnice, kakve zalihe je tamo zatekao te kazao kako pretpostavlja da postoje gaze iz perioda JNA koje tamo još uvijek stoje. Razgovarali su i o tome na koji način su u Bolnici iznova stekli povjerenje građana, o odnosima između njih koji su ostali i doktora koji su otišli, o skoro 10. 000 ljudi kojima su u ratu pomogli i oko 2. 000 poroda koje su izveli, nakon što su u bolnici organizirali i ginekološki odjel.

Nije se zaobišla ni nedavno aktuelna tema korone. Koja je njegova uloga bila u svemu i šta se desilo sa prijavom koju je uputio u ime više osoba, a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije Covid 19 po živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine?

Zatim o okolnostima u kojima je pod pritiskom politike smijenjen, o tome zbog čega nikad nije htio prihvatiti izravni politički angažman, dok je njegov brat Abdulah Nakaš, po kojem danas Opća (Vojna) bolnica i nosi ime, bio član SDA.

O obavljanju specijalizacija u ratnom periodu kao i o onome kada je vodio Savez antifašista u Bosni i Hercegovini slušajte i gledajte u novoj epizodi podcasta U kontru sa Draganom Markovinom ove subote u 21 sat na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta U kontru sa Draganom Markovinom u kojoj je gost bio Vahidin Preljević, pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Dragan Markovina – povjesničar, publicist i pisac. Predavao je deset godina na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, autor je dvanaest knjiga, redovni suradnik niza medija i portala na postjugoslavenskom prostoru, dobitnik nagrada “Mirko Kovač” i “Zdravko Grebo” te pokretač “Korčula after Party-ja”, suvremene inačice Korčulanske ljetne škole.

Pogledajte još neke podcaste