Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Armin Šaković: Ne govorim sa Sašom Matićem – Opet Laka

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

“Dozvola za ljubav”, “Ti si mene”, “Treba vremena”, “Da ti k’o čovjek oprostim”, “Što nas ima mašala”,… kladimo se da svako od vas zna barem jednu od navedenih pjesama, ali znate li da im je jedna stvar zajednička?

Sve ove hitove stvorio je Armin Šaković, bh. pjevač, kantautor i autor koji je prošle godine obilježio 30 godina karijere.

Sa umjetnikom koji je među kolegama i u javnosti poznat kao neko ko je “prava raja” veselog duha, Laka je pronašao bezbroj tema za razgovor, pa su na početku ustanovili ličnu vezu na gradskoj, goraždanskoj osnovi te lagano krenuli tabiriti o umjetnosti, politici i nezaobilaznim temama “novog doba” – TikToku i trendingu.

– Dragog Allaha molim samo da nestane autotune. Kad se to desi, imam osjećaj, sve će se preporoditi. Gledaj sada onaj trending, nema uopšte pjesama, nego onaj onome prijeti, onaj onoga će ubiti, onaj onoga čeka u 08.15 sati, dođi. I onda dođe na televiziju neki analitičar i pametuje, kao, šta uraditi protiv maloljetničkog nasilja i kakvu prevenciju napraviti? A onda upališ televiziju, na 12 kanala Eskobar i oni, pobiše se i to ti prevencija?! Pa ukini! Ukini i onoga “pucaću, brate”, ukini ga, pola si posla završio. A onaj TikTok, ono je veće zlo nego Adolf Hitler tri puta, ispričao je Šaković.

Laku je, naravno, zanimalo i kako ovaj autor “izmišlja pjesme”. Nekada se, kaže Šaković, zna desiti da pjesme u potpunosti sklopi u glavi i izbaci, a nekada inspiraciju pronađe na potpuno neočekivan način.

– Sjedim ja jednom u mom restoranu koji sam imao, za stolom njih trojica. Dosadno meni, kafu pijem i krenuh onako nepristojno da prisluškujem. Čujem ja, ova dvojica ovom trećem nešto, ruže ga – gdje ćeš s njom, znaš s kim je bila, ovo-ono. Skontam ja da oni njega ruže što on hoće da se pomiri s nekom curom, a ona u međuvremenu bila s nekim. I kao da mi neko šapnu “ne daju mu da joj k’o čovjek oprosti. Uzmem komad papira, bukvalno, i napišem “ja živio bih s tim, al’ mi ne daju da ti k'o čovjek oprostim” i uradim Hariju pjesmu, dobru pjesmu. Znači, može se pokupiti fora, otkrio je Šaković.

Sa kim sa estrade ne govori i zbog čega te od koga najveći bh. hitmejker “krade” stihove, između ostalog, saznajte u novoj epizodi podcasta Opet Laka, ovog petka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Opet Laka u kojoj je gošća bila Zlata Kostolomac, pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Elvir Laković Laka – bosanskohercegovački pjevač i kantautor, i već 20 godina rođeni Sarajlija. 2008. godine imao je evrovizijski “Pokušaj”, gdje je za Bosnu i Hercegovinu osvojio 10. mjesto. Kroz autentični muzički stil, koji bi se, u određenoj granici, mogao svrstati u alternativni pop-rock, Laka je prepoznatljiv i po specifičnom stilu odijevanja, ali i načinu života. Živi bez interneta i kablovske, važi za nekoga ko nema dlake na jeziku, a njegove izjave i šaljive doskočice koje niže, nerijetko postaju viralne i rado se citiraju.

Pogledajte još neke podcaste