Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Anđelić: Dodiku nije u interesu da se BiH raspadne – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Savjet Evropske unije i Evropski parlament postigli su dogovor o Planu rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, najambiciozniji paket finansijske pomoći vrijedan šest milijardi eura. Već ovog mjeseca Plan bi trebao biti izglasan, a od ranije se zna da su za Bosnu i Hercegovinu predviđene dvije milijarde. Kako doći do njih? Odgovor na ovo pitanje Milorad Dodik aktuelizira svakog dana i to po više puta – svojim brutalno uvredljivim nasrtajima na sve što nosi pridjev zapada, ali i sve učestalijim tvrdnjama kako državna koalicija više ne postoji. Lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović mudro šuti, stranke Trojke u maniru međunarodne zajednice jednako ponavljaju kako dijalog nema alternativu, a Dodik i dalje prijeti raspadom naše zemlje, vaskršnjim saborom, Srbijom, Rusijom, Donaldom Trumpom.

S nama je u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović Neven Anđelić, doktor međunarodnih odnosa s londonskom adresom, Sarajlija po opredjeljenju, inače nekadašnji novinar i urednik kultnog ovdašnjeg Omladinskog programa. Rođen je u Zagrebu, u Sarajevu je odrastao i diplomirao na Pravnom fakultetu, a od 1993. godine živi u Velikoj Britaniji, gdje je i magistrirao i doktorirao. Predaje međunarodne odnose i ljudska prava na Regent's University u Londonu, gostujući je profesor Univerziteta u Bolonji, bio je viši naučni saradnik znamenite London School of Economics and Political Science i Univerziteta Berkeley u Kaliforniji. No, ono što je najvažnije – zna svijet, ali zna i nas. I još piše za Oslobođenje. 

Ima li kraja i kako dalje? Šta je Dodik Putinu? Kuda Aleksandar Vučić zapravo vodi Srbiju i dokle će sjediti na dvije stolice?

Odgovore na ova kao i mnoga druga pitanje slušajte i gledajte u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste