Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Ana Mihajlovski: Jače ste nego što mislite, slabiji su nego što mislite

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Ana Mihajlovski gošća je Oslobođene. Vjerovatno se Ane svi sjećaju po emisiji koju je vodila, a kako je bilo biti voditeljica u to vrijeme, kada su žene bile nezaštićene, kada su žene popu Ane zvali “zabavljačice”, te koja je razlika u medijima u odnosu na prije 15 godina i danas.

Sa Brankicom će razgovarati o trenutku kada je Ana ujutro ustala i odlučila da progovori. Ne samo u svoje ime, već ime svih nas.

Ana je dugo trpjela tišinu, dopuštajući da se o njoj govori bez njenog učešća. Sva ta nagađanja, špekulacije i glasine prelile su se preko nje, dok je ona ostajala nijemi posmatrač sopstvene priče. Ali, svaka granica ima svoju tačku preloma. U jednom trenutku, šutnja više nije bilo opcija. Njen glas, konačno oslobođen, progovara kao odgovor na sve te godine prešutkivanja. Više nije mogla da ostane nijema, jer tišina je postala preteška. Njen govor je rezultat nakupljene tišine, nakupljenih riječi koje su konačno našle put do površine.

Mislim da to nije bio trenutak. To je posljedica ćutanja. To je posljedica predugog šutanja. Sada kad bi neko uzeo da pogleda sve te medije od početka do danas, shvatiće da ja intervjue nikada nisam davala. Šta god da se dešavalo, ja sam ćutala. Šta god da su pisali, ja sam ćutala. Šta god da su maštali da se desilo ili nije, ja sam ćutala. Bilo je mnogo ćutanja. Na sve i svašta. Nikad nisam progovorila. Do jednog trenutka u kom sam shvatila da ne mogu ništa više od toga. Sva ta javnost, cijeli taj posao i sve što me podrazumijeva je meni prosto prešlo preko glave. Moj govor je posljedica ćutanja, kaže Ana. 

Puštam djecu da pronađu sebe

Ana je s Brankicom pričala i o roditeljstvu. Ona svojoj djeci pruža slobodu i podršku da izgrade svoj identitet i da postanu samostalne, jake osobe koje znaju šta žele u životu. Roditeljstvo je putovanje puno uspona i padova, ali vjeruje da je ključ u tome da im omogućimo da sami pronađu svoj put. Na taj način, ne samo da rastu kao pojedinci, već i razvijaju vrijednosti i uvjerenja koja su autentična i iskrena.

Jednostavno je: Vi ste jači nego što mislite!

Ana naglašava važnost samopouzdanja i međusobne podrške. Moramo se zauzeti za sebe i jedni za druge, jer samo tako možemo stvoriti svijet u kojem je pravda na prvom mjestu. Ova poruka je podsjetnik da nikada ne smijemo potcijeniti svoju snagu i moć istine. Slušajte svoje srce i vjerujte svojoj intuiciji – to je ono što nas čini istinski jakima. 

– Morate se zauzeti za sebe. Moramo se svi zauzeti jedni za druge. Moramo da govorimo i moramo da znamo šta je normalno, šta nije. Šta treba da se prešuti, šta ne smije da se prešuti. Mnogo ste jače nego što mislite. Mnogo su slabiji nego što mislite. Samo slušajte onda kada vam organizam kaže da je to ono što treba da izgovorite. I to je to. Jednostavno je, ističe Ana.

Podcast Oslobođena slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba 

Prošlosedmičnu epizodu Oslobođene pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste