Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Aleksandra Pandurević u Direktno sa Vildanom: Dodik je Čovićev igrač, a ne obrnuto

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom razgovaramo sa Aleksandrom Pandurević koja je ne tako davno, sve do 2010. godine bila novinar i politiku gledala s druge strane

Milorad Dodik sve čini da bi opstao u epicentru političkih zbivanja, iako se njegova taktika već odavno svela na prijetnje, uvrede i pljuvanja, a strategija – više nema dileme – na sijanje mržnje i paljenje ratnih vatri. Oko ideologije pak postoje sporenja – dok jedni vjeruju da su mu ambicije uistinu borba za srpski svet, mnogo je više onih koji dokazuju kako su i srpstvo i Srbi tek kvalitetan model za bogaćenje. Iako dosta dugo svoj imidž gradi na odanosti Rusiji i sukobu sa većinom planete, prošle sedmice su pažnju javnosti privukle vijesti o jasnom distanciranju onih za koje je i sam Dodik – koliko jučer – vjerovao da su uz njega. To se prije svega odnosi na Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, ali i Aleksandra Vučića predsjednika Srbije.

Šta to znači za predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a?

U potrazi za odgovorima, igramo na sigurno. U novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom razgovaramo sa Aleksandrom Pandurević koja je ne tako davno, sve do 2010. godine bila novinar i politiku gledala s druge strane. Ova rođena Sarajka radila je u Beogradu za frankfurtske Vesti i magazin Pečat, a onda je na velika vrata ušetala u Parlament Bosne i Hercegovine i to dva mandata zaredom. Kao poslanica Srpske demokratske stranke (SDS), predsjednica Aktiva žena SDS-a i jedno vrijeme potpredsjednica SDS-a, demonstrirala je iznenađujuću političku hrabrost, jasne stavove za koje se srčano zalagala i onu vrstu dosljednosti koja se u ovdašnjem političkom životu obično skupo plati.

Posljednje četiri godine je članica Glavnog odbora svoje stranke i još uvijek – vrstan znalac domaćih neprilika.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste