Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Al Dino: Sanjao sam da ću postati poznat, zato sam se vratio iz Njemačke – Opet Laka

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Njegova “Kopriva” svakom riječju i tonom reže do u najtananije dijelove duše. Njegova “Čaršija” postala je svačiji dom. Emocija, istančana muzikalnost i autentičnost.

Ovako bismo, u najkraćem, opisali Aldina Kurića Al Dina, bosanskohercegovačkog pjevača, instrumentalistu i kantautora, koji ovog petka stiže u podcast Opet Laka. Pored Al Dinovih hitova, koji su, kroz njegov neobični vokal, došli do srca mnogobrojne publike, istakli su se i oni koje je pisao za druge, a ponajviše pjesme “Mojoj majci”, koju je otpjevala Hanka Paldum i “Ničija”, koju je otpjevala Ana Bekuta.

Rođeni Jajčanin, za sve slušaoce i gledaoce Opet Laka podcasta, podijelio je razloge povratka iz Njemačke, gdje je otišao zbog rata koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu.

– Vratio sam se, vjerovao ili ne, jer sam usnio nešto. Majke mi, sanjao sam emisiju, da ja kao pričam u nekoj emisiji, to nikada neću zaboraviti. U Štutgartu, gdje sam živio, kao ja gostujem u nekoj emisiji, pričam o nekim svojim pjesmama i odem sutra sa drugovima na kafu i kontam bi li im pričao, glupo mi. I kažem ja njima – ja se vraćam u Bosnu da postanem zvijezda. Oni meni kao ‘de malo, popij nešto, gdje ćeš. Tada sam stidljivo pisao pjesme, nisam nikada nikome ja to prezentirao, otpjevao. To je bila neka moja intima i mislio sam da te pjesme ne valjaju. A moguće i da ne valjaju, šta ja znam – ispričao je Al Dino.

Laki je ispričao i nekoliko anegdota zbog kojih ćete se sigurno smijati, a da će vam se pritom plakati te se prisjetio studentskih dana i svirki sa najvećim bh. muzičarima, koje je pratio na basu.

– Došao sam tu k’o dijete. Studirao sam medicinu u Sarajevu i svirao jazz, svirao u CDA, prije rata. Sve muzičare, sarajevske i sve žive sam znao jer smo svirali zajedno. Dino MerlinHalid BešlićHari Mata HariŠemsa SuljakovićKemal MalovčićEnes Begović, KokeBebekZijo Valentino,… Koga god sad spomeneš, svirao sam s njim, bar jednom – prisjetio se Al Dino.

Otkud nam turski prizvuk i kakve veze to ima sa sarmom? U kojoj mjeri njeguje jazz kroz svoje stvaralaštvo? Šta su razlozi zbog kojih je dobio najveće uvrede prilikom nastupa na koncertu Aleksandre Prijović? Zbog čega nikada nije bio “ničiji” i šta zapravo znači biti nula od čovjeka, saznajte ovog petka u 20 sati u novoj epizodi podcasta Opet Laka  na  www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Opet Laka u kojoj je gost bio komičar, dramski pisac, glumac i TV hroničar iz Novog Pazara, Semir Gicić, pogledajte OVDJE

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Elvir Laković Laka – bosanskohercegovački pjevač i kantautor, i već 20 godina rođeni Sarajlija. 2008. godine imao je evrovizijski “Pokušaj”, gdje je za Bosnu i Hercegovinu osvojio 10. mjesto. Kroz autentični muzički stil, koji bi se, u određenoj granici, mogao svrstati u alternativni pop-rock, Laka je prepoznatljiv i po specifičnom stilu odijevanja, ali i načinu života. Živi bez interneta i kablovske, važi za nekoga ko nema dlake na jeziku, a njegove izjave i šaljive doskočice koje niže, nerijetko postaju viralne i rado se citiraju.

Pogledajte još neke podcaste