Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Ako Dodik krene u rat, Vučić će za njim – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Narodna skupština Republike Srpske je prošle sedmice – radeći u u trećoj smjeni – prihvatila Nacrt izbornog zakona, čijim bi usvajanjem, na teritoriji jednog entiteta prestao da važi Izborni zakon Bosne i Hercegovine i ingerencije Centralne izborne komisije. Bio je to praktično vanredni nastavak vanredne sjednice na kojoj su predstavnici vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a Milorada Dodika zatražili da se u roku od sedam dana ponište sve odluke visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta. Najnoviji ultimatum glasi: ukoliko se ne ponište odluke OHR-a, predstavnici RS-a će tražiti sjednicu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja bi to uradila i praktično se odrekla Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ima još: ako se ni to ne dogodi, SNSD i družina zatražit će od srpskih partija da napuste partnerstvo sa partijama iz Federacije, a koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou, što – prevedeno na razumljiv jezik – znači da će sami od sebe zatražiti da se povuku iz koalicije, iako je lider partije, većine i predsjednik entiteta, a i predlagač zaključaka, na istim sjednicama u više navrata zaprijetio Trojki kako će je mijenjati za SDA. A onda je otišao u Beograd da bi potvrdio kako kriza dostiže usijanje, a mi smo u goste podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović pozvali političara koji je i izbore izgubio zato što nije pristajao na populizam, konstantne prijetnje ratom i ucjene koje godinama živimo.

S nama je Mladen Bosić, državni parlamentarac, nekadašnji lider SDS-a, koji se s čela partije i povukao zbog izbornog poraza. Rođen je u Brčkom, diplomu  inžinjera elektrotehnike stekao je u Beogradu 1987. a onda se vratio u rodni grad u kome je karijeru gradio kao glavni inžinjer za razvoj u Tvornici akumulatora Tesla. U SDS-u je od 1992. godine, tokom rata je bio direktor PTT-a Brčko, poslije rata lokalnog ogranka Telekoma RS-a. Bio je član Zajedničke komisije za implementaciju Arbitražne odluke za Brčko, poslanik u prvom sazivu prelazne skupštine Brčko Distrikta, a 2000. zamjenik ministra spoljnih poslova i godinu kasnije naš ambasador u Sloveniji. Od 2006. bio je cijelu dekadu na čelu SDS-a, 2010. i 2014. biran je u Parlament Bosne i Hercegovine, u kome je 2019. delegiran u Dom naroda, a na posljednjim izborima ponovo je osvojio poslanički mandat. 

Kako komentira posljednje dvije posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i kakav nas epilog sad čeka?

Da li bi Srbija stala uz Dodika ako krene u eskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini slušajte i gledajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste