Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Adil Osmanović u Direktno sa Vildanom: Nisam donio odluku hoću li ići na kongres SDA

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Naredne subote je Osmi kongres Stranke demokratske akcije. SDA je osnovana 26. maja 1990. pa iako je za taj čin trebalo 50 potpisa, među utemeljiteljima se najčešće pominju tek trojica – Alija Izetbegović, Muhamed Filipović i Adil Zulfikarpašić, možda i zato što su posljednja dvojica prvi i napustili stranku.

Izetbegović se sam povukao s čela SDA nakon 11 godina, Sulejman Tihić je u oktobru 2001, na Trećem kongresu stranke izabran za lidera i to je ostao gotovo punih 13 godina. Umro je u toku izborne kampanje 2014. i – kako to god zvučalo – i u času smrti pomogao da SDA ostvari uistinu impozantne rezultate. U maju 2015, na Šestom kongresu, za predsjednika SDA izabran je Bakir Izetbegović, koji je i na predstojećem 8. kongresu jedini kandidat za ovu poziciju. Šemsudin Mehmedović je voljom izborne SDA komisije diskvalificiran, što on objašnjava strahom lidera da bi bio poražen. Među 25 kandidata od kojih će delegati birati devet potpredsjednika SDA je i naš gost Adil Osmanović.

Od prošlog stoljeća je u najvišim organima stranke, Predsjedništvu i Glavnom odboru, bio je i potpredsjednik SDA, a na onom Šestom kongresu 2015. – kada je Bakir Izetbegović postao predsjednik Osmanović je izabran za zamjenika. Malo se ko sjeća: Izetbegović mlađi na tom kongresu je za protukandidate imao Irfana Ajanovića i Šemsudina Mehmedovića, mada se zapravo očekivala Osmanovićeva kandidatura, jer je – smatralo se – bio Tihićev kandidat. Legenda kaže da je odustao još za života Tihićevog, uz rečenicu: “Suljo, njemu si dao mercedes, a meni biciklo”. Mandat prije, naime, SDA je iznijela Bakirovu kandidaturu za  Predsjedništvo države. No, vrijeme je pokazalo da je Osmanović bio jednako vrijedan suradnik i Tihiću i Izetbegoviću, odan prije svega stranci, pa iako je i danas zamjenik predsjednika, nedavno je žestoko kritizirao odbacivanje Mehmedovićeve kandidature. 

Zašto je to rekao, je li se zaista Bakir​ Izetbegović prepao da će izgubiti stranačke izbore i je li SDA u krizi saznajte večeras u 19 sati.

Ukoliko ste propustili prošlosedmičnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom u kojoj je gost bio akademik Slavo Kukić, možete je pogledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste