Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

U toku je reanimacija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Izglasavanjem Rezolucije o Srebrenici Generalna skupština Ujedinjenih nacija 11. juli je proglasila Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen 1995. godine nad Bošnjacima u tadašnjoj svojoj zaštićenoj zoni.

S obzirom da je samo 16 zemalja stalo uz Kinu, Rusiju i Vučićevu Srbiju, vrijedi ih pobrojati – Antigua i Barbuda, Bjelorusija, Komoros, Kuba, Sjeverna Koreja, Kongo, Dominika, Eritreja, Eswatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nauru, Nikaragva, Sveti Toma i Princip, za one koji ne znaju to su dva otoka u Gvijeskom zaljevu, te Al Asadova Sirija, kao što je iznimno važno istaći da se i u New Yorku pokazala ispravnost euroatlantskih opredijeljenosti naše zemlje. Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je protestne note svim državama koje i na ovaj način ignorišu presude međunarodnih sudova, a sada, kada su se strasti stišale, kada uostalom znamo da je većina planeta, čak i u ovakvom današnjem svijetu, uz Bosnu i Hercegovinu, svjesna užasa koje smo preživjeli tokom devedesetih, nekako je lakše vjerovati u pravednost, istinoljubivost i zdraviju budućnost. 

Naš je današnji gost podcasta Direktno sa Vildanom rat je proveo u Sarajevu, kao apsolvent medicine pomažući na Ortopedskoj klinici u zbrinjavanju ranjenika opkoljenog grada. Danas je na čelu Univerzitetskog Kliničkog centra, kao vršilac dužnosti direktora.

Dr. Alen Pilav je specijalist opće i subspecijalist torakalne kirurgije, doktor medicinskih nauka i priznati stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije. Predavač je na katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta SSST u Sarajevu, član je Evropskog udruženja torakalnih hirurga, Evropskog respiratornog udruženja, Evropskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruge endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine. Važna napomena: jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanja naše zemlje programu Eurotransplant. Pristupanje ovom programu bi pacijentima omogućilo dobivanje organa neophodnih za nastavak života.

-Moramo tu djecu koja završavaju medicinski fakultet i sve ostale fakultete na neki način privoliti da ostanu ovdje. Mi imamo djece, kad kažem djece, to su moje mlade kolege na birou za zapošljavanje. Pokrenuli smo proceduru da ponovo u Kliničkom vratimo jedan oblik rada. To su ljekari, sekundarci. A šta to znači? Znači, ljekari koji su završili medicinski fakultet, oni su ljekari, doktori opšte prakse. I imaju položen ispit, znači da su osposobljeni za samostalni rad. Imaju odobrenje i ljekarske komore za samostalni rad, rekao je Pilav

Govorio je Pilav o KCUS-u, nedostatku kadrova, imenovanju, putu pacijenta i mnogim drugim temam, koje možete pogledati i poslušati večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste