Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Svetlana Cenić: Ako sam ja alkoholičarka, hajde da vidimo ko je na kokainu – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Godina jeste nova, ali političari nastavljaju po starom: prednjači, naravno, Milorad Dodik, koji je po ko zna koji put obećao otcjepljenje ako sve, pa i više od toga ne bude po njegovom. Uz debate o proslavi 9. januara, strasti su dodatno zagrijane obećanjima o novom izbornom zakonu samo za Republiku Srpsku, a upozorenja međunarodne zajednice – visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i njegove ekselencije Michaela Murphyja, američkog ambasadora u našoj zemlji – iznova koristi za uvrede kojima vrvi njegov bogati repertoar primitivizma. Samo najnaivniji ponekad povjeruju da tu ima i zanesenosti idealima, ostalima je bjelodano jasno da je već odavno riječ o politici kao osnovnom sredstvu za lično i porodično bogaćenje. Zato je s u novoj epizodi podcast Direktno sa Vildanom Selimbegović vrsna analitičarka politike u ekonomiji postdejtonske Bosne i Hercegovine, Svetlana Cenić.

Rođena je u Sarajevu i vratila se u Sarajevo, grad u kome je u 22-oj godini diplomirala na Ekonomskom fakultetu, a onda otišla da radi prvo u Tešanj, pa u Beograd, potom u Englesku. 

Postdiplomske studije završila je u inozemstvu, a u našoj zemlji bila je savjetnik predsjednika Republike Srpske od 2000. do 2005, godinu je provela kao uspješna entitetska ministrica finansija, jedno je vrijeme bila predavačica međunarodnog poslovanja i osnova ekonomije na fakultetu u Banjoj Luci, no najviše i najduže je angažirana u nevladinom sektoru. Bila je kolumnistica magazina Dani, ekonomista je po opredjeljenju i ubjeđenju i kada u Oslobođenju osvane njezin tekst – reagiraju i kolege i čitatelji. 

Jesu li samo političari korumpirani? Mi živimo korupciju, ali kako je obuzdati? Imamo li mi uopće ekonomske diplomacije?

Šta nam nedostaje – znanje, hrabrost ili solidarnost, saznajte večeras u 19 sati.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste