Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Direktno sa Vildanom Selimbegović: Kemal Ademović, od heroja do izdajnika

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Bio je najšutljiviji specijalac pod komandom Dragana Vikića, tako ga je u svom Sarajevskom ruletu opisao Muhamed Gafić, kolega iz jedinice.

Kada se govori o početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, malo se ko uspije suglasiti oko datuma. Za jedne je to napad na Ravno, za druge na Bijeljinu, za treće petoaprilski napad na Sarajevo… No, o terminima opsade ovoga grada, svi se slažu: proljetno stezanje obruča oko Sarajeva zapečaćeno je 2. maja 1992. godine, kada je i pticama stopiran let. Sarajevo je u okruženju bilo 1.335 dana, bez oružja za odbranu, bez hrane, vode, struje, gasa i sa svakodnevnom porcijom granata, snajperskih metaka, modifikovanih bombi. Sarajevo nije palo, postavši simbolom barbarizma napadača, herojstva branitelja, prkosa svojih žitelja, Bosne i Hercegovine. I bilo bi dobro da je kao u pjesmi, da Sarajevo pamti svoju bol i svoje zlotvore. I još više svoje heroje.

U premijernom podcastu Direktno sa Vildanom Selimbegović smo razgovarali s jednim od njih, jednim od rijetkih koga su odlikovali i Armija Bosne i Hercegovine i MUP, Kemalom Ademovićem.

Bio je najšutljiviji specijalac pod komandom Dragana Vikića, tako ga je u svom Sarajevskom ruletu opisao Muhamed Gafić, kolega iz jedinice. Kad je postao komandant Specijalne, šutio je još i više, a kao direktor AID-a Kemal Ademović imao je ispriku što ne pristaje razgovarati s novinarima. Bilo je to doba “slučajeva” – od otmice Nedžada Herende do ubistva Nedžada Ugljena: šutio je i stoički podnosio sve afere. U epicentru javnosti, ponovo se našao zbog nastanka Naroda i pravde i isključenja iz SDA. Prvi je zamjenik stranačkog predsjednika, ali sada nije zbog toga ovdje.

Podcast Direktno sa Vildanom Selimbegović ponedjeljkom u 21 sati gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM i na O kanalu.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste