Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Ovdje iza svega stoji haos – mi u beznađu krknemo jedan nacionalizam – U kontru sa Markovinom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Vedad Islambegović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, ove subote u 21 sat gost je podcasta U kontru sa Draganom Markovinom.

U ovim podcast minutama biće riječi o dokumentarnoj seriji “Betonski spavači” i njegovoj rodnoj Zenici koja je konačno prepoznata kao utopijski modernistički i socijalistički grad podignut isključivo za radnike.

Tema razgovora biće i ideja i izgradnja Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici te po čemu je taj grad drugačiji od Novog Beograda, Novog Zagreba, Splita ili Skoplja.

Kakva je poslijeratna gradnja Sarajeva i šta mu nedostaje? Na koji način danas funkcionišu urbanistički planovi te šta prof. Islambegović podrazumijeva pod turbo-folk arhitekturom?

Kako izgledaju današnji sakralni objekti i zbog čega je nezamislivo da ih projektuje neko poput Zlatka Ugljena, slušajte i gledajte u novoj epozodi podcasta U kontru sa Draganom Markovinom ove subote u 21 sat na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta U kontru sa Draganom Markovinom u kojoj je gost bio pisac i kultni aktivista Ramiz Huremagić pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Dragan Markovina – povjesničar, publicist i pisac. Predavao je deset godina na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, autor je dvanaest knjiga, redovni suradnik niza medija i portala na postjugoslavenskom prostoru, dobitnik nagrada “Mirko Kovač” i “Zdravko Grebo” te pokretač “Korčula after Party-ja”, suvremene inačice Korčulanske ljetne škole.

Pogledajte još neke podcaste