Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Otišla sam sa gitarom i koferom: Tresle su mi se noge, ali me glas nije izdao – Opet Laka

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Kompozitorica, aranžerka i kantautorica. Široj javnosti poznata kao učesnica muzičkog showa OBN Supernova Music Talents, a u veoma kratkom vremenskom periodu postala je poznata i kao interpretatorka fado muzike te sada živi i radi na relaciji BiH – Portugal.

Ovog petka u podcast Opet Laka stiže Maja Milinković, a sa Lakom se, u više od 90 minuta podcast razgovora, prisjetila djetinjstva, prvog instrumenta, školovanja te priznala da je oduvijek bila buntovnica, pa je tako podijelila i iskustvo na pomenutom muzičkom showu i bježanja iz karantina koji je bio sastavni dio takmičenja, ispričala nam o svojoj pop-rock i fado/sevdah fazi te životu u Lisabonu.

Laku je zanimalo je li prvo otišla u Portugal, pa čula fado ili je čula fado, pa otišla u Portugal.

– Čudni su putevi Gospodnji. Fado sam prvi put čula u Berlinu i poslala sam prijateljici poruku: “Majke ti, šta je fado?”, a ona će meni: “Gdje si ti našla fado u Berlinu?”. Neko je podijelio na Facebooku, zaledila sam se, uzelo me skroz. Nakon toga sam zbog fada i otišla u Portugal, raja me u početku pitala ko mi je taj Fado, kroz osmijeh je ispričala Maja i nastavila:

Krenulo je sve u Sarajevu sa koncertima, našla sam taj prvi ansambl fada, sa Mirzom Redžepagićem i Berislavom Beusom, to je bio pilot projekat. Ja vidim to uzelo maha i kažem sebi: “Moraš otići u Portugal da vidiš šta oni imaju da ti kažu, lako ti je ovdje pjevati.”. Otišla sam 12 dana prvi put i toliko me je bilo strah što idem sama, sa ruksakom i gitarom, priznala je Maja.

Ostalo je, kako kaže, istorija i baš sve detalje podijelila je sa nama, a, između ostalog, otkrila i da se njen album nalazi u Muzeju fada u Portugalu.

Ispričala nam je i zbog čega je podrška najbližih izostala u njenim prvim muzičkim koracima, šta je najveći razlog nedostajanja Sarajeva, ko joj je najveća inspiracija i kako je ogroman strah, koji je osjećala prilikom dolaska i predstavljanja u Portugalu, nadjačao njen glas.

Maju Milinković u novoj epizodi podcasta Opet Laka, slušajte i gledajte ovog petka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Opet Laka u kojoj je gost bio Aldin Kurić – Al Dino, bosanskohercegovački pjevač, instrumentalista i kantautor pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Elvir Laković Laka – bosanskohercegovački pjevač i kantautor, i već 20 godina rođeni Sarajlija. 2008. godine imao je evrovizijski “Pokušaj”, gdje je za Bosnu i Hercegovinu osvojio 10. mjesto. Kroz autentični muzički stil, koji bi se, u određenoj granici, mogao svrstati u alternativni pop-rock, Laka je prepoznatljiv i po specifičnom stilu odijevanja, ali i načinu života. Živi bez interneta i kablovske, važi za nekoga ko nema dlake na jeziku, a njegove izjave i šaljive doskočice koje niže, nerijetko postaju viralne i rado se citiraju.

Pogledajte još neke podcaste