Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Kakvu djecu roditelji odgoje takva će nam zemlja biti – RazVEDRAvaNje

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U večerašnjem izdanju Razvedravanja prof. Vedran Zubić ugostio je profesoricu historije Azerinu Muminović koja govori o značaju izučavanja te znanosti i njenoj korelaciji sa drugim nastavnim predmetima.

Posebna priča je o revidiranju historije i značaju iste kao odgojne komponenente u društvu. Profesorica nam govori i koji izazov joj je bio da zamijeni učionicu kancelarijom Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja (IRPO), o aktivnostima IRPO-a, inkluziji, reformi obrazovanja, odnosu privrede i obrazovanja kao i o brojnim drugim temama.

Pogledajte novo izdanje podkasta “Razvedravanje” i poslušajte šta o odgoju i obrazovanju misli profesorica Azerina  Muminović, viši saradnik u IRPO-u.

Ona ističe da se često susreće sa tezom da je historija rutinsko učenje datuma, godina i tako dalje.

“Historija jeste sama po sebi pamćenje, anravno, ali na jedan suptilniji i drugačiji način. Zapravo ja mislim da je ispitivanje, učenje djece svim tim godinama odraz nesigurnosti onih koji uče. Dakle, historija nisu samo datumi, to je nauka, društvena nauka, u kojoj djeca terba da razvijaju sasvim druge vještine, a ne samo pamćenje”, kazala je profesorica Muminović između ostalog.

O obrazovanju, historiji, odgoju, djeci i značaju historije, poslušajte mišljenje uvažene profesorice ovog utorka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu RazVEDRAvaNja pogledajte je OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autoru

Omiljeni „profa“ u BiH, Vedran Zubić, cijeli radni vijek proveo je u obrazovanju i za obrazovanje, a već 23 godine radi u Gimnaziji Dobrinja. Širim narodnim masama postao je poznat po „Domaćoj zadaći“ gdje je u periodu pandemije snimio preko 200 lekcija iz geografije. Od inovacija u obrazovanju se ističe njegov ZEZ (zabava, edukacija, znanost), gdje u obliku monodrame, na malo drugačiji način „drži“ predavanja, zatim kviz „Sveznalica“ koji već nekoliko godina pravi za osnovce u Sarajevu te Youtube kanal „Vedra geografija“ zbog kojeg je prije nekoliko godina dobio nagradu za najinovativnijeg profesora u BiH, što je samo jedna u nizu Vedranovih priznanja. Osim rada u učionici, poznat je po brojnim medijskim gostovanjima u kojima objašnjava prirodne i društvene pojave te širi svijest o značaju znanosti.

Pogledajte još neke podcaste