Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Kako se situacija u Ukrajini može reflektovati na Zapadni Balkan – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Malo se ko sjeća dana kada se Richard Holbrooke sreo s novinarima na livadi na kojoj je danas Memorijalni centar Potočari, no ko god želi da pamti, zna koliko su Sjedinjene Američke Države posvećene poratnoj izgradnji Bosne i Hercegovine, uključujući i kulturu pamćenja. U našu zemlju uložile su više od dvije milijarde dolara, a u subotu je upravo u Potočarima američki ambasador u našoj zemlji Michael Murphy najavio podršku svoje zemlje izgradnji objekta za smještaj posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici unutar kompleksa Memorijalnog centra Potočari. Ovom činu prisustvovala je i visoka delegacija Sjedinjenih Američkih Država, senatori Jeanne Shaheen i Peter Welch koji su i gosti večerašnjeg izdanja podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović.

Senatorica Shaheen je prva žena u američkoj historiji koja je izabrana i za guvernera i za senatora Sjedinjenih Država, iz New Hampshirea je i slovi kao pionirka u nastojanjima da se ujedine i surađuju suprotstavljene političke partije kako bi se postigao zajednički politički cilj. Senatorica Shaheen je poznata po svom vrijednom radu i posvećenosti poboljšanju kvalitete života: u Senatu je od 2009. i članica je više odbora, ali i veoma aktivna kada su naši prostori u pitanju.

Predložila je Zakon o demokraciji i prosperitetu zapadnog Balkana, s ciljem da se sačuva mir koji je od ključne važnosti za evropsku sigurnost i stabilnost.

Senator Peter Welch je bio šampion borbe za radnike u Vermontu tokom cijele svoje karijere. Od izbora u Predstavničkom domu 2006. godine je prepoznat kao promišljen i efikasan zakonodavac. U Kongresu je njegov rad vrednovan, pa je 2022. izabran u Senat, gdje planira nastaviti raditi u političkom spektru kako bi služio građanima Vermonta.

Kako se situacija u Ukrajini može reflektovati na Zapadni Balkan i ko pravi probleme gledajte večeras u 19 sati.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste