Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Emotivni i seksualni život osoba sa Down sindromom: Pravo ili tabu tema? – Oslobođena 032

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

U Bosni i Hercegovini godišnje se rodi oko 40 djece sa Down sindromom. A znate li o čemu skoro nikad ne razgovaramo kada su oni u pitanju? O njihovim emocionalnim potrebama. 

Iako ih društvo ne vidi takvima, emocionalne i seksualne potrebe osoba s Down sindromom jednake su potrebama svih nas. Upravo je to tema kojom se ovaj put bavimo u Oslobođenoj: Down sindromom, kao i pravom na reprodukciju.

Ovo je vrlo važna i osjetljiva tema o kojoj ćete teško nešto pronaći na internetu. Pravo na reprodukciju odnosi se na pravo svake osobe da odlučuje o tome kada, kako i hoće li imati djecu. Ovo pravo se primjenjuje na sve osobe, uključujući i one sa Down sindromom. Osobe sa Down sindromom, kao i sve ostale osobe, imaju pravo na informacije i obrazovanje o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji kako bi bile u mogućnosti da donesu informirane odluke o svojoj reproduktivnoj budućnosti. Važno je naglasiti da osobe sa Down sindromom imaju kapacitet za ljubav, brak i roditeljstvo, i mnogi od njih ostvaruju uspješne i sretne porodične živote (iako ne u Bosni i Hercegovini).

Tako je to negdje u svijetu gdje postoje zajednice o kojima se brine društvo, koje imaju pristup adekvatnoj zakonskoj, zdravstvenoj i psihosocijalnoj podršci. Kod nas se roditelji djece sa Down sindromom još uvijek bore za ono osnovno- obrazovanje, posao, njihovo mjesto pod ovim nebom. Rijetko koji roditelj se i usudi pričati o emotivnim potrebama svoje djece, a svi znamo koliku su oni puni ljubavi. Tu nesebičnu ljubav nam je u studio donijela Milica Turbajić, 19-godišnja djevojka s kojom smo proslavili taj 19-ti. Za nju je najbitnija samo ljubav, a osim mlađeg brata, zna je ponekad i dečko iznervirati pa mu da otkaz.

Mama Željka Perišić Ninković je sretna sve dok je Milica sretna, a ona je sretna. Možda baš zbog te ljubavi kojom obasipaju i znane i neznane, kod roditelja postoji strah. Doktorica Mensuda Hasanhodžić, jedina pedijatrica genetičarka u BiH, nam je objasnila taj sveprisutni roditeljski strah jer osobe, ne samo sa Down sindromom, nego sve osobe sa intelektualnim poteškoćama, teško mogu razumjeti šta je opasnost, a sa druge strane vrebaju ljudi koji ih mogu iskoristiti na vrlo nehuman način. Sevdija Kujović, šampionka inkluzije, ponosna majka prvog EU volontera sa Down sindromom, ispričala nam je put Anesovog djetinjstva, odrastanja i sad perioda kada ima posao i još veće ciljeve.

Ovaj projekat je finansiran uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaj ove emisije predstavlja mišljenje autora i ni u kom slučaju ne odražava stav Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Podcast Oslobođena slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste