Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Đorđe je dijabetes dobio kada je imao samo 6 godina- Oslobođena

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Znate li da u ovom trenutku u BiH živi više od 400 000 ljudi sa dijabetesom?

Dijabetes je hronično oboljenje koje karakteriše visok nivo šećera u krvi. Kod osoba sa dijabetesom tijelo ne može efikasno koristiti insulinhormon koji reguliše nivo šećera u krvi. Postoje dva glavna tipa dijabetesa: tip 1 i tip 2.

Simptomi dijabetesa uključuju povećanu žeđ, učestalo mokrenje, gubitak težine, zamagljen vid i umor. Dijabetes može izazvati ozbiljne komplikacije poput srčanih bolesti, oštećenja bubrega, problema sa nervima i očima. Kontrola nivoa šećera u krvi, redovni medicinski pregledi i zdrav način života igraju ključnu ulogu u upravljanju dijabetesom.

Poznajete li nekog s dijabetesom?

Deset posto stanovništa u BIH pati od ove bolesti. Dijabetes je među pet uzročnika smrti u Bosni i Hercegovini, a osim zdravstvenih sa sobom nosi i ekonomske posljedice.

Koliko košta život s dijabetesom? Kako izgleda? Kako im mi kao društvo možemo pomoći?

Sutra u Oslobođenoj o ovoj važnoj temi govori Velija Zelija Ašimi, subspecijalista endokrinologije i dijabetologije, Zorana Malinić, farmaceutkinja koja će nam pričati o zloupotrebi lijeka Ozempic, i Đorđe Vuković koji od šeste godine živi sa dijabetesom.

Podcast Oslobođena slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati.

Prošlosedmičnu epizodu Oslobođene pogledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Brankica Raković – Lolina mama, feministkinja, urednica prvog online magazina u BiH “Lola magazin” i dobitnica nagrade za društveno najodgovorniju influensericu u BiH. Polovinu života, Brankica je provela radeći u medijima, sa medijima i za medije. Marketing, odnosi s javnošću, različite vrste predavanja, društvene mreže i kreiranje ličnih kanala komunikacije koje koristi u svrhu podizanja svijesti o važnim temama, doveli su je i do projekta „Oslobođena“. Jer upravo to i jeste cilj njenog cjelokupnog djelovanja – kroz pisanje, pričanje i sve druge dostupne načine, rukama i nogama, osloboditi put za žene i djevojčice koje će tim putem tek krenuti.

Pogledajte još neke podcaste