Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Direktno sa Vildanom: Ako međunarodna zajednica digne ruke od nas, nastat će problem

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Živjela sloboda! Ovim pozdravom Naša stranka završila je svoju Deklaraciju, usvojenu na nedavno održanom kongresu kojom se obavezala da će nastaviti beskompromisnu borbu protiv korupcije, kriminala i klijentelizma, stvarati pravedno društvo koje neće zavisiti od hirova političkih lidera, nego kapacitiranih institucija sistema.

Nihad Uk je rođeni Sarajlija, pravnik sa magisterijem na Katedri za međunarodno javno pravo, dugogodišnji stranački djelatnik posvećen poboljšanju položaja mladih, njihovom zapošljavanju, zbog čega se zalagao za osnivanje biznis inkubatora, stipendiranje deficitarnih zanimanja kao i formiranje grantova za pokretanje biznisa. 2016. izabran je za općinskog vijećnika u Centru i delegiran u Gradsko vijeće Sarajeva, a u oktobru 2022. izborio se za zastupničko mjesto u kantonalnoj skupštini da bi u 33. godini postao najmlađi premijer. Njegova mladost ni prije nije bila prepreka da se krajnje principijelno bori za svoje i stranačke stavove. Srčano, hrabro i beskompromisno je svojedobno ustao protiv odluke aktualne gradonačelnice o poništavanju arhitektonskog natječaja za idejno rješenje spomen-obilježja na Kazanima kao i još teže odluke da na svojom rukom iscrtanoj spomen ploči podvuče crtu ispod broja žrtava, ne upisujući sva imena, ali i štedeći naredbodavca zločina. 

Ekonomski napredak Bosne i Hercegovine važan je prioritet političkog djelovanja, uz naglasak da mora biti potpuno usklađen s brigom prema okolini i prirodi. U fokusu angažmana je čovjek, pojedinac, građanin i njegova odnosno njezina prava koja nisu švedski sto već neotuđiva vlast svakog ljudskog bića. Naša stranka – naglašeno je – ostaje najpouzdaniji partner u trasiranju evropskog puta naše zemlje, što je – s obzirom da ova politička partija participira u vlasti kao dio Trojke – važno obećanje. Ogledni primjer vladanja svakako je Sarajevski kanton, zato dobrodošlicu smo poželjeti premijeru kantonalne Vlade i generalnom sekretaru Naše stranke, Nihadu Uku.

Premijer Uk između ostalog govorio je i o poskupljenjima komunalnih usluga u Kantonu Sarajevu. Osvrnuo se na nedavne najave o rastu cijene vode.

O temi Kazana, radu Vlade Kantona Sarajevo, cijenama komunalnih usluga, unapređenju gradskog prevoza kao i sanaciji vodovodne mreže gledajte i slušajte u ponedjeljak u 21 sat.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović u kojoj je gost bio Nebojša Vukanović, možete je pogledati OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste