Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Boro Kontić: RTRS je nasilje nad medijem i javnošću – Direktno sa Vildanom

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Prošle srijede, ujutro u 6 sati, ugašen je signal Federalne televizije. Odluku o gašenju – izuzev programa vijesti i dnevnika – donio je Poslovodni odbor BHRT-aOpćinski sud u Sarajevu je reagirao privremenom mjerom i od 19.30 sve je opet krenulo po starom. Pa iako bi se moglo reći da je novinare stigla stara kletva – dabogda se o sebi zabavili, i ovo je teška politička priča: Bosna i Hercegovina ima tri javna emitera koji su zakonom još 2005. godine trebali osnovati Korporaciju, no to se nikada nije dogodilo, pa BHRT opstaje kao državni i u Sivom domu se kusura sa FTV-om, dok je RTRS televizija po uzoru na Enverhodžinu. Za bilo kakvo rješenje problema koji predugo traju, treba naravno angažman vlasti, no tek smo tu u problemu: nema ni na vidiku vlasti koja medije i novinare shvaća i prihvaća kao svoje korektive, a da ne govorimo o tome da ni u tragovima nema zalaganja za javne emitere koji bi morali biti uzor, korektiv i iskaznica svakog društva, dakle utočišta  profesionalizma, objektivnosti i nastojanja da svojim programima – informativnim, edukativnim, dokumentarnim, zabavnim, sportskim doprinose boljem društvu.

S nama je u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović direktor Mediacentra iz Sarajeva Boro Kontić. U Mediacentru je angažiran od samog osnivanja, aprila 1995. godine. Prije toga je više od 30 godina radio kao novinar: autor je radijske emisije Primus u kojoj je nastala Top lista nadrealista, bio je glavni urednik Omladinskog programa Radio Sarajevo, a kasnije i Drugog programa Radija Sarajevo, a bio je i član Poslovodnog odbora nekadašnje RTV BiH. Tokom rata izvještavao je za Glas Amerike, autor je više dokumentarnih filmova, dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada, predavač, konsultant, pisac knjige “Grebo”. 

Kako se izboriti za društvo koje će imati potrebu za profesionalnim medijima? Kakav nama sistem javnih emitera treba?

Gleda li RTRS, šta misli o programu BHRT-a i čiji je FTV slušajte i gledajte večeras u 19 sati na www.podcastoslobodjenje.ba.

Prethodnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom gledajte OVDJE.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsGoogle PodcastDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste