Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pokreni video

Irfan Čengić u Direktno sa Vildanom: Zašto je politika Andreja Plenkovića opasna po BiH?

Podijeli na Twitter
Podijeli na Facebook
Podijeli na LinkedIn
Podijeli email-om

Irfan Čengić je gost nove epizode podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović, razgovarali smo o budućnosti FBiH, kao i budućnosti SDP-a i ljevice, koalicijama, prijateljima i neprijateljima.

Iako je predsjednica Federacije Lidija Bradara, uz potpis potpredsjednika Igora Stojanovića, formalno ispoštovala rok i dostavila federalnom Parlamentu Odluku o imenovanju Vlade sa Nerminom Nikšićem na čelu, Federacija je i šest mjeseci nakon izbora osuđena na tehnički mandat Fadila Novalića. Sjednica federalnog Parlamenta umjesto konkretnih rješenja rezultirala je usvajanjem Deklaracije SDA da se ne prihvate izmjene Izbornog zakona, koje su u formi špekulacija plasirane po medijima, usvojeni su i zaključci Osmorke i HDZ-a da se proces formiranja Vlade FBiH što prije okonča, a i zaključak Stranke za Bosni i Hercegovinu i Narodnog evropskog saveza kojim se zadužuje Ustavna komisija da inicira izmjenu Ustava Federacije kako bi potpis predsjednika i jednog potpredsjednika bili dovoljni za formiranje vlasti. Naravno, na ovaj način sročen prijedlog nikada neće prihvatiti HDZ, jednako kao što SDA ne prihvata da bude opozicija i jednako kao što Osmorka ne prihvata ucjene SDA. Sve su oči uprte u visokog predstavnika, a Christian Schmidt je dao novi rok za dogovore i domaća rješenja. Njih, naravno, ima, ali politika u ovoj zemlji već odavno postoji najviše zbog političara.

U današnjoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom razgovaramo se jednim atipičnim političarom.

Irfan Čengić je delegat u Domu naroda Federacije BiH: uskoro će mu rođendan, pa će od Oslobođenja dobiti naslovnicu našeg lista od 21. maja 1992. godine. Toga je dana gorila Zetra, a na Ilidži se odvijala prava drama – ratni zločinac Ratko Mladić naredio je zaustavljanje konvoja iz Sarajeva u kome je bilo više hiljada majki s djecom. Irfan je dakle dijete ratne i postdejtonske Bosne i Hercegovine, ovdje se školovao i vrlo mlad prigrlio socijaldemokratske ideje. Za njega se može reći da je moderni SDP-ovac, Bošnjak je, musliman, tuđe neće, svoje ne da, u svakom se trenutku zalaže za Bosnu i Hercegovinu njezinih naroda i građana, ravnopravnih Bosanaca i Hercegovaca. U politici je bukvalno krenuo od svoje mahale, bio je najmlađi vijećnik u našoj zemlji kada je postao član Općinskog vijeća Stari Grad, u svojoj partiji je sigurno bio najmlađi generalni sekretar. Da se umije boriti za stavove, ali i ostati dosljedan, pokazao je i ostavkom na stranačke funkcije nakon što Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika Sarajeva.

Naše podcaste gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeApple PodcastsYouTube AUDIODeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM.

O autorici

Vildana Selimbegović je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, lista koji ove godine obilježava 80. rođendan. Na čelu novine je gotovo 15 godina, a u našu kuću došla je nešto prije magazina Dani čija je glavna urednica postala u vrijeme kada su žene bile rijetka rijetkost na čelnim pozicijama u medijima. Bila je ratni izvještač, nagrađivana je za istraživačko novinarstvo, istrajava u pisanju kolumni, a sada je pred njom novi izazov: potraga za odgovorima na pitanja koja more naše društvo. Direktno, pa šta bude.

Pogledajte još neke podcaste